Síelés Szlovákiában, a Magas Tátrában.

Szlovákia, Magas Tátra, Horny Smokovec útvonal, utazás, térkép, autópálya díj

Síutunk célja Szlovákia, Horny Smokovec volt. A távolság Hajós – Budapest – Horny Smokovec között 418 kilométer, amibõl kb. 150-160 kilométer esett Szlovákia területére.

Az utazás alatt Magyarországon mind a magyar autópálya matricát, mind mikrobuszunk sebességfokozatait maximálisan ki tudtuk használni, azonban a határt átlépve, a szálláshelyünkig autópályát nem érintettünk és a kisbusz 6. sebességfokozatát sem igen kellett használnunk. Mivel az éves magyar autópálya díj benne van a mikrobuszbérlés díjában, így azt az utazás folyamán külön nem kellett megvennünk, egyébként ez 3000 forint körüli összeg lett volna.

Budapest - Horny Smokovec térkép szerinti távolsága 268 kilométer, amit két rövid megállóval sem sikerült a megengedett sebességhatárok betartása mellett 5 óra utazási idõ alá vinni. Az egymást szorosan követõ települések, az utak minõsége és több helyütt szerpentinszerû jellege lassította a haladásunkat, de legalább élvezhettük a tájat, alaposabban szemügyre vehettük a településeken még itt-ott fellelhetõ régi fa építésû házakat és nem utolsó sorban jobban oda tudtunk figyelni az út szélén gyalogoló emberekre. Furcsa volt számunkra, hogy gyalogosok lakott területen belül és kívül egyaránt felbukkannak az úttest szélén, de végül is gyorsan sikerült ezt megszoknunk. Az olyan lakott területen kívüli útszakaszokon, ahol az út minõsége lehetõvé tette a számunkra megszokott és persze a megengedett tempót, gyalogos átkelõkkel tették biztonságossá a gyalogosok „úton útfélen” történõ közlekedését.

Szlovákia, Magas Tátra, Horny Smokovec szállás

Popradtól kb. 15 kilométerre helyezkedik el a Magas Tártában Horny Smokovec, ahol apartman szállásunk volt. Az Apartman Montain Resort egy jól felszerelt szállás, ajánlani tudom pároknak, összeszokott baráti társaságoknak. Szlovákiai sí utunkon 2 ágyas, illetve 2 és 1 pótágyas, zuhanyzóval, tévével, alap konyhai felszerelésekkel és eszközökkel ellátott, ingyenes internet hozzáféréssel rendelkezõ, kifejezetten olcsónak mondható apartmanokban volt a szállásunk. A szállás árában benne lévõ reggeli a kint töltött napok alatt kissé egyhangúra sikerült, de tökéletes volt ahhoz, hogy ne kelljen reggelente a síelés elõtt törni a fejünket azon, hogy mit is együnk. Az apartmanban volt közös szauna, használata – szobánként 1 óra – az árban benne volt, így már a kétágyas szoba reggelivel, a napi 11 euroért egészen barátinak mondható.

Szlovákia, Magas Tátra, Horny Smokovec fizetõeszköz, pénznem, árak, specialitások

Síutunk, „Magas Tátra szállásunk” Poprad felé esõ települése Stary Smokovec, ahol érdemes körbenézni. Horny Smokovectõl Stary Smokovec kb. 2 kilométer, itt bõven találunk jó éttermet, ahol szinte mindenütt a finom Lavazza kávét szolgálják fel és ingyenes wifi elérhetõség is van. A legfinomabbat itt ettem a Velky Slavkov étteremben, ami egy jó húsleves volt, második fogásként egy szlovák specialitással, aminek a nevével nem próbálkozom. Jellemzõen a grillezett húsokat ajánlották specialitásként az éttermekben, amit szószokkal, tormával, mustárral, friss zöldséggel tálalnak. Specialitásuk a káposztaleves, amit pont nekem találtak ki, kissé savanykás, enyhén csípõs és húskockák is vannak benne. Az egyik étteremben a káposztaleves orosz specialitásként szerepelt az étlapon, amit másutt egy pincérnek említettem, aki elmondta, hogy van orosz és van szlovák „konyhatitka” is ennek a levesnek. Egyébként ha nem beszéli az oda látogató a szlovák nyelvet, az oroszt, angolt vagy a németet is használhatja, megértik. Specialitásuk még a sajtszósszal töltött tészta, ami bár nem az én világom, de nagyon ízletesen készítik.

Stary Smokovec fõutcáján találunk egy antik bútorokkal berendezett kellemes kis kávézót is, ahol nem csak a kávé finom, de a gesztenye torta is, érdemes felkeresni. Az éttermekben nem lehet dohányozni, de ebben a kávézóban várt a hamutál az asztalon.

Egyébként az éttermek árai egy picivel enyhébbek, mint Ausztriában, fizetni euroval lehet és a minimális borravalót is szívesen veszik.

Egy-két információ az árakkal, vásárlással kapcsolatban.

Popradban találhatunk Tesco-t, ahol hasonló árakkal találkozhatunk, mint itthon. Az éttermekben egy levest 1.70 és 3 euro közt kaphatunk, egy jó kiadós második fogást átlagban 15 euroért, a kávét az általam emlegetett kávézóban 1.80 euroért szolgálják fel. Egy liter gázolajat a Slovnaft kutakon 1.450 euroért lehet tankolni.

Szlovákia, Magas Tátra, Horny Smokovec sípályák, síelés, síbérlet

A környéken jó néhány sípálya található, például Stary Smokovecben is, azonban mi a szállásunktól kb. 5 kilométerre levõ Tátralomnic (Tatranska Lomnica) sípályáit választottuk, ahova reggelente mikrobusszal mentünk.

Ez teljesen jó megoldás volt, ugyanis a kisbuszban a 9 fõ sí- és snowboard felszerelései és személyes dolgai is kényelmesen elfértek. A sífelszereléseket és snowboard felszereléseket egyébként a mikrobusz csomagterében gyönyörûen tudtuk tárolni és szállítani, egy mikrobusznál nincs szükség sí boxra. Sí boxra kisebb méretû autóknál van szükség. A sí box használatakor számolni kell a jelentkezõ többletfogyasztással és egy kis kényelmetlenséggel is. Kényelmetlenségrõl azért beszélhetünk, mert a boxban nem érdemes tárolni, mert viszonylag könnyedén feltörhetõ, ezért mindig célszerû a boxot kipakolni. A síelések utáni és elõtti ki-be pakolások idejét pedig kellemesebb dolgokra is lehet fordítani.

Tátralomnicon közel 2200 méterrõl indulnak a sípályák és 900 méterig lehet síelni, a tanulópálya alul helyezkedik el. A sípályák kifejezetten jók, a kék sípálya teljes egészében és a piros pálya egy-egy szakasza is nagyon alkalmas a nem profi síelõknek is. A síbérlet díjak nem nevezhetõk kifejezetten olcsónak, a tanuló sípályára érvényes napi jegy 10 euro, a kabinos felvonókkal napi 25 euro körül lehet feljutni a sípályákra, a délutáni jegy 18 euro. A plasztik kártyákért 2 euro kauciót számolnak, amit a végén természetesen a kártyáért cserébe vissza is adnak.

Szlovákia, Magas Tátra, Horny Smokovec kirándulás, turizmus

A Magas Tátra gyönyörû és kellemes környezet a kirándulásokra, túrázásokra télen, nyáron. Síelésre, síútakra csak télen. Kellemes idõben érdemes felmenni a Kõpataki Tóhoz, valamint a Lomnici Csúcsra. Egy kiskabinos lifttel fel lehet jutni a Kõpataki Tóig, ami Tátralomnic parkolójából szállítja fel az utasokat 1750 méterig. A Lomnici Csúcsra egy kicsi ingalifttel lehet feljutni a Kõpataki Tótól, de ez csak megfelelõ idõjárási viszonyok közt üzemel.

Szlovákia, Magas Tátra, Horny Smokovec idõjárás

A Magas Tátrában, Tatralomnicon, a síelés ideje alatt végig kellemes, napos idõjárás volt. Az esténkénti általában nagyon szeles, hideg idõ hozzájárult ahhoz, hogy a sípályák a következõ napra síelésre igazán alkalmasak legyenek.

Készítette: Honlap készítés: www.webshop-center.hu
© 2011 Interland. All Rights Reserved.