Olaszország, Toscana: szállás, apartman, nyaralás, utazás mind mediterrán hangulatban

Olaszország, Chianti, Toscana: Velencétõl Strada in Chiantiig

Mikrobuszos nyaralásunk, utazásunk, kirándulásunk célja Olaszország, a napsütötte Toscana volt. Olaszországi nyaralást, apartmanunkat illetve olaszországi szállásunkat, de konkrétan utazásunkat sem terveztük meg elõre, három napba terveztünk belesûríteni mindent, amit lehet. Célunk volt a sokat hallott, gyönyörû Toscana, Chianti elérése, ide képzeltük el utazásunkat, apartmanunkat, szállásunkat, ide terveztük kirándulásunkat. Úgy döntöttünk, hogy ha elérjük Firenzét, annak közvetlen térsége már megfelel nekünk 2 éjszakás és másfél napos ott tartózkodásunkhoz.

Hajós, Olaszország Firenze közti távolság a googlemap tervezése szerint kb. 1000 kilométer, innen Strada in Chianti kb. 30 perc.

Az olaszországi nyaralás, illetve az olaszországi nyaralás alatti utazásunk Magyarországon kb. 4 órát vett igénybe és mivel érintettük az M 7 autópálya egy szakaszát, így magyarországi autópálya díjjal terveznünk kellett. A minimális autópályadíj Magyarországon kb. 3000 forint. Utazásunk Magyarországon az éjjeli órákban történt, ebben az idõszakban az autópályán kívüli útszakaszokon rengeteg vaddal találkoztunk. Az M 7 autópályára való felhajtás egy komoly felüdüléssel felért, itt már nem kellett vadveszéllyel számolnunk. Az autópálya az éjjeli forgalomban nagyon jól járható volt.

Magyarországról Szlovéniába Tornyiszentmiklós felõl léptünk be. A határt átlépve Pince térségében az elsõ szlovén benzinkútnál megálltunk, itt tankoltunk és vettük meg a szlovén autópálya díjat. Szlovéniában érdemes tankolni, a gázolaj itt mindenütt egységesen kicsivel 1 euro 30 cent felett van.

Érdekességként Szlovákiában 1 euro 45 cent, Ausztriában 1 euro 40 cent alatt van valamennyivel egy liter dízel üzemanyag. Szóval Szlovéniában határozottan olcsónak mondható az üzemanyag, így érdemes Magyarországon csak annyit tankolni, amivel át tudjuk lépni a határt és a többit ott. Magyarországon a normál dízel üzemanyag 1 euro 50 cent, Szlovéniában, mint írtam 1.3 euro, ez literenként 60 forint különbség, ami nem kevés. A szlovéniai autópálya díj 10 napra, ami egyébként a legkisebb idõszak, 15 euro. Triest-ig 5 zsilippel találkoztunk az autópályán, ami az ablakra ragaszott matrica idõszaka elõtt mûködött, régebben itt kellett fizetni a szakaszok után az autópálya díjat. Ezek ma már nem mûködnek, annyit lehet ezekbõl érezni, hogy sebességkorlátozó táblák vannak elõtte kihelyezve.

Szlovéniában az útvonal kifejezetten sík terepen vezetett, az éjszakai, hajnali órákban nagyon jó volt a forgalom, a reggeli órákban viszont érdemes számolni a tömött pályával és a kényszerpihenõkkel, a dugókkal.

Szlovéniában a német és az angol nyelvvel el lehet boldogulni, de csodákat nem szabad várni, nem igen beszélik a nyelveket. A benzin kutakon valamivel a magyarországi árak felett lehet találkozni, a kávé 1 euro 50 cent körül mozog és nem okoz felejthetetlen élményt.

Olaszországba Szlovéniából Triest-nél léptünk be. Olaszországban nincs ablakra ragasztható autópálya díj, hanem fizetõs kapuk vannak. Felhajtásnál egy piros nagy gomb megnyomásáért cserébe kapunk egy hosszúkás formájú tikettet, amit kapukon való áthaladásnál, vagy lehajtásnál vissza kell tenni a gépbe, esetleg át kell adni és így lehet rendezni az addigi autópálya díjat.

Mivel több áteresztõ pont van a pályán, fontos figyelni az Olaszországban történõ utazásnál arra, hogy olyanba hajtsunk be, amin nincs sárga telepass felirat, mert egyébként egy kellemetlen élménnyel biztosan gazdagabb lehet a kiránduló a nyaralás, utazás alatt, ugyanis ott nem lehet csak kártyával fizetni.

Firenzét ütöttük navigációnkba célállomásként, ami Triest-tõl autópályán kb. 400 kilométer, 4 óra menetidõ. Velencéig autópályán történt az utazás, Velence után úgy döntöttünk, hogy mikrobuszos kirándulásunkon úgy fogunk többet látni, ha autópálya mellett haladunk egy darabig, ez gyönyörû utazást jelentett, mert végig a tenger mellett mentünk.

Útközben délután 2 óra magasságában megálltunk egy igazi olasz kisvárosban, Rosolina-ban ebédelni, mivel igen nehezen tudtuk kamatoztatni angol nyelvtudásunkat –ugyanis nem beszélték igazán a nyelvet és nálunk pedig nem volt olasz szótár-, meg kellett elégednünk azzal, hogy egy számunkra ismeretlen menüt fogunk enni, ugyanis ezt ajánlgatta a pincér. Miután megkaptuk és megettük a paradicsomos tésztát, amit nekünk szokatlanul, de nem fõznek teljesen puhára, borban pácolt natúr húst kaptunk sült krumplival. Itt még azt gondoltuk, hogy a nyelvi különbségek az oka a szokatlan sorrendnek, de az ott töltött idõ alatt kiderült, hogy a tészta ételek náluk mindig az elsõ fogást, vagy elõételt jelentik. Egyébként mivel szieszta idõben voltunk, így parkolási díjat nem kellett fizetnünk.

Bologna-nál kissé megleckéztetett a navigáció, mert a hegyeken át vitt, ami viszont felejthetetlen élmény volt. Úgy döntöttünk, hogy ezen a gyönyörû vidéken eltöltjük az elsõ esténket, de hamar rá kellett jönnünk, hogy lehetetlen szállást találni. Több helyen is ki volt táblázva, hogy van szállás lehetõség, de ezeket félórás körbe járás után sem találtuk meg. Egyébként Velence és Bologna közti autópálya melletti szakaszon már tapasztaltuk, hogy szinte minden utunkba kerülõ hotel és étterem zárva van és döbbenetesen lelakott állapotban árválkodik az út szélén. Számunkra úgy tünt, hogy évek óta nem használják már. Bologna-nál is rá kellett döbbennünk arra, hogy bármennyire szép a táj, nem fogunk szállást találni, már azért is, mert még egy kávét sem tudtunk meginni pihenésképpen. Amikor megálltunk egy kellemesnek tûnõ, ugyanakkor gyanúsan kihalt étteremnél, közölték velünk, hogy csak este 7 órakor nyitnak. A bolognai hegyek között végül is újra beütöttük az autópályát, mert egyrészt egyszerûbbnek tûnt a területen való átjutás, másrészt az autópályák benzinkútja biztos pont volt a délutáni éhségünk enyhítésére.

Egy egészen rövid szakaszt tudtunk csak autópályán utazni, mert a dugófigyelõnk balesetet jelzett plusz 3 óra várakozással, így újra lejöttünk az autópályáról és innen végig már pálya mellett haladtunk egészen Strada in Chianti-ig. Alapjában véve Velencétõl Strada in Chianti-ig a valamennyivel több, mint 3 órás autópálya utat felcseréltük egy közel 10 órás pálya melletti kiránduló útra, de megérte.

Olaszország, Chianti, Toscana: Strada in Chianti

Firenzétõl Strada in Chianti kb. 30 perc menetidõ. Ahogy beértünk Strada in Chiantiba, azonnal belebotlottunk az út mentén a legjobb szállásba, a La Presura-ba. A La Presura egy igazi mediterrán hangulatú apartman. Ebben a térségben nagyon nagy szerepet kap az agroturizmus, szinte lépten nyomon agriturismo táblákat lehet látni. Az agroturismoval foglalkozók által kínált szállások apartmanok. A La Presura gyönyörû helyen van, olajfa ligettel körülvett igazi olaszországi apartman szállás. A családi gazdaság már évszázadok óta mûködik, borral, olivával és mindenféle földi jóval foglalkozik az apartman szállást mûködtetõ család. A recepció egy régi gazdasági épületbõl lett felújítva és kialakítva. A tulajdonos ott fogadott minket és körbemutatta a szálláshelyet.

Ez az igazi olaszországi apartman szállás nagyon érdekes volt, alapjában véve lakások a XVIII. századból. Volt benne konyha a szükséges felszerelésekkel, nappali, hálószoba, fürdõ és egy kis galériás szoba amihez lépcsõ vezetett fel. Az apartman szálláson a nappaliban volt egy kihúzható kanapé, így kényelmesen elfér egy nagyobb család is. A La Presura borai nagyon finomak, vásárolhatók a család által készített termékek, borok, lekvárok és természetesen az olasz olíva olaj. Mivel megérkezésünkkor azonnal a La Presura-t néztük meg, foglalás elõtt még körbe néztünk a környéken a szállások terén, de egyik sem közelítette azt meg, így a La Presura-t másnak is csak ajánlani tudom. Ha valaki kedvet kap, a La Presura-t megtalálja Strada in Chianti, Via Della Montagnola 191. címen.

Olaszország, Chianti, Toscana: Montefiorella

Szokatlan volt számunkra, hogy ha délelõtt 11 órakor jut eszünkbe, hogy ennénk, az Olaszországban nem fog mûködni. Mindenütt 1 és 3 óra közt vannak nyitva az éttermek és ha ezeken az idõpontokon kívül mentünk be, nem szolgáltak ki, közölték, hogy zárva. Ilyenkor még kávét sem lehet inni, annak ellenére, hogy a személyzet már ott van és készülõdik a vendégek fogadására. A szieszta idõben nem kell parkolójegy olyan helyeken, ahol egyébként kell venni. A parkolásoknál érdemes odafigyelni arra, hogy ha van felfestett parkoló, akkor csak a kékre álljunk, a sárgára nem szabad. Az esti vacsorát sem ejthetjük meg akkor, amikor eszünkbe jut, ugyanis este 7 órakor nyitnak az éttermek. Ha valaki Olaszországban jár, ezekre érdemes odafigyelnie, mert egyébként könnyen éhes marad. Az olasz vendéglátás kapcsán azonnal levontam azt a következtetést, hogy nem bonyolítják túl a dolgot, nem ugrálják körbe a vendéget.

Sajnos nem vittünk kerékpárt magunkkal, amit néhányszor emlegettem is, mert jó olasz borokat ezen a környéken mindenütt lehet kóstolni. Aki úgy dönt, hogy kerékpárral járja be Chianti térségét, annak számolni kell a szûk utakkal, a viszonylag nagy forgalommal és a hegyes vidékkel. Aki kerékpározáson gondolkodik, annak vinni kell, mert bérelni sehol nem lehet.

Aki úgy dönt, hogy Chianti térségébe látogat, ne hagyja ki Montefiorella-t. Montefiorella Strada in Chianti-tól kb. 15 percre van. Ide érdemes elkerékpározni, de Strada in Chianti-tól Montefiorella-ig igen nehéz a terep, az utolsó 3-5 kilométer meg kifejezetten nehéz. Montefiorella magasan helyezkedik el, gyönyörûen belátni onnan a vidéket.

Montefiorella alapjában véve egy hatalmas vár, mely köré sikátoros utcákba épült a kisváros. Ide érdemes a nyaralás alatt kirándulni, utazni, bár szállás nem található Montefiorella-ban. Montefirella-ban sem fog ebédelni az, aki 1-3 órától eltérõ idõben szeretné azt megejteni, az itt található 2 étterem is szigorúan követi az ország szokásait. Az egyik étterembe picivel 3 elõtt állítottunk be, amit tapasztalatainkra alapozva meg se tettünk volna, ha nem látunk ott ebédjüket fogyasztó vendégeket. De hiába, a szieszta az szieszta, minket már nem szolgáltak ki, közölték, hogy este 7 kor találkozhatunk. Az egyik utcácskában találtunk egy bolt, kávézó és presszó keverékét, ide már úgy mentünk be, hogy úgysem járunk sikerrel, de mégis.

Nagyon finom szendvicset kaptunk az olaszok finom sonkájával, sajtjával és paradicsomával, ezt az itt kirándulóknak, a Toscanaban nyaralóknak érdemes megkóstolni. Itt nagyon jó kávét készítettek, amibõl –már elõre gondolva arra, hogy a legközelebbi kávémhoz este 7 körül fogok hozzájutni- rögtön kettõt is kellett innom. Érdekes volt számunkra, hogy még a legjobb helyeken is találkozhatunk mûanyag székekkel és asztallal…

Aki Montefiorella-ban szállna meg, mint már említettem, semmilyen szálláslehetõséget nem talál. Ugynakkor Olaszország, Toscana egyik talán legromantikusabb helye, így az olaszországi nyaralás alatt érdemes ide kirándulni, ide utazni.

Aki Olaszország, Toscana-ban töltött kirándulás, nyaralás ideje alatt, vagy csak a térségen át vezetõ utazás alkalmával igazán finomat akar enni, az feltétlenül menjen el Strada in Chianti-ban a La Martellina étterembe, ami a La Presura-tól kb. 2-3 kilométerre van. Itt olasz specialitásként kaptunk fehér bablevest, parmezán sajttal és pirított kifli karikákkal és én megkóstoltam másodikfélének a marhapacalt paradicsomos mártásban. Isteni volt!

Olaszország, Chianti, Toscana: idõjárás

Olaszország, Toscana, Chianti idõjárása rendkívül kellemes volt. Dél magasságában Toscanaban égetõ a nap, este kellemes hûvös. Montefiorella sikátoros utcáin a legnagyobb forróságot sem lehet észrevenni, annyira kellemes szellõs és hûvös ott. Viszont amit kilép az ember a sikátorokból, megég azonnal. Vizet aki Montefiorella-ban tervez kirándulást, nyaralása alatt, az vigyen magával, mert bolt nincs sehol. Egyébként a legközelebbi vásárlási lehetõséghez Firenze COOP-ot tudom ajánlani, ami este 9-ig van nyitva.

Olaszország, Chianti, Toscana: fizetõeszköz, pénznem, árak

Olaszországban természetesen euro. Mindenkinek, aki Olaszországban tervezi a nyaralást, a kirándulást, javaslom, hogy vigyen magával. Egszerûbb, mint esetleg kint váltani, vagy felvenni bankból. Viszonylag drága ország, az üzemanyag 1 euro 70 cent körül mozog, ami nem kevés. Egy pizza, vagy valamilyen tésztaféle 7-10 euro között mozog, kagylólevest 15-20 euro közt lehet rendelni. Az üdítõk és kávé 2 euro magasságában van, egy üveg bort vendéglátó helyen 10- 20 euro közt vehetünk. Egyébként egy üveg bor gazdától 4-14 euro körül vásárolható. Az autópálya fizetõs kapuira mi úgy, hogy viszonylag sokat mentünk pálya mellett, oda vissza kb. 40 euro-t fizettünk.

Készítette: Honlap készítés: www.webshop-center.hu
© 2011 Interland. All Rights Reserved.