Ausztriában, Tirolban, Németországban, vagy Svájcban mikortól kötelező a téligumi és a hólánc?

Mindenek előtt egy személyes vélemény. Télen téligumi, nyáron nyárigumi. Érdemes szem előtt tartani, hogy 7 fok alatt ajánlott a téligumi használata. A jó minőségű téligumi teljesen másképp reagál a hidegre és a hidegben, mint a nyárigumi, ami nem csak a fogyasztásban jelentkezik, de a biztonságos közlekedésben is. A nyári gumiabroncsok anyaguk miatt rideggé válnak a hidegben és hasonlóan viselkednek, mintha télen mi kemény merev talpú cipőben, esetleg fapapucsban lépnénk a havas, deres útra. Bár a következőkben azt írjuk le, hogy hol és mikortól, azaz melyik országokban kötelező a téligumi, illetve a hólánc használata, de ettől függetlenül véleményem szerint mindenki a saját biztonsága érdekében használja a téligumit. A télen utazóknak javaslom, hogy hólánc attól függetlenül legyen az autóban, ha az valamelyik országban nem kötelező.

Téligumi és hólánc használata Magyarországon:

Magyarországon a téligumi használata nem kötelező, ugyanakkor találkozhatunk olyan útszakaszokkal, ahol tábla jelzi a hólánc esetlegesen kötelező használatát. Ezt érdemes komolyan venni, ugyanis a biztosító egy ilyen szakaszon történő baleset esetén nem fog egyszerűen fizetni. 

Téligumi és hólánc használata Ausztriában:

Ausztriában november 1 és április 15 között kötelező a téligumi használata, aminek profilmélysége el kell érje a 4 milimétert. Hólánc kötelező tartozéka kell legyen ebben az időszakban az autóknak. Ausztriában sok helyen táblák jelzik az esetlegesen szükséges hólánc használatot. Tirolba véletlenül sem induljon el senki megfelelő téligumi és hólánc hiányában. Ausztriában nagyon kemény büntetések járnak ha nincs téli gumiabroncs az autón, illetve ha nincs bent hólánc, a biztosító természetesen nem fizet az így balesetbe keveredőnek. Ha nincs téligumi, a bírság mellett a rendőr nem engedi tovább az autót

A 3,5 tonna össztömeg feletti járműveknél minimum azon a tengelyen, ami hajtott hajtott, kötelező a radiál abroncsok esetén 5miliméter, diagonál abroncsoknál 6miliméter profilmélységű téligumik használata. A gépkocsiban ebben az esetben is kötelező hóláncot tartani.

Téligumi és hólánc használata Németországban:

Németországban a jeges, havas úton nyárigumival közlekedők 15.000 forint környékén számíthatnak büntetésre, aki amiatt akadályozza a forgalmat, hogy nem tud haladnia a havas úton a nyárigumi miatt, az 30.000 forintnak megfelelő büntetésre számíthat. A hólánc használatát táblák jelzik, ezért a Németországba utazók is tartsanak az autóban hóláncot. A minimális profilmélység 1,6miliméter kell hogy legyen. Tehergépkocsik és autóbuszok esetében elegendő a meghajtott tengelyre téligumit szerelni.

Téligumi és hólánc Csehországban:

Csehországban a 3,5 tonna össztömegnél nagyobb gépjárművek esetén, legalább a hajtott tengelyen, minimum 6miliméter profilmélységű téligumi használata kötelező november 1 és április 30 közt azokon az útszakaszokon, ahol ezt táblák jelzik. A hólánc kötelező használatát is táblák jelzik.

Téligumi és hólánc Franciaországban:

Franciaországban nem kötelező a téligumik használata. A hóláncnak kötelező tartozéknak kell lennie, de használata csak a jelzett útszakaszokon kötelező.

Téligumi és hólánc Horvátországban:

Horvátországban vagy négy évszakos gumik, vagy a hajtott tengelyen a téligumik használata téli időszakban kötelező. Ha jeges, vagy 5 centimétert eléri az úton a hó vastagsága, kötelező a hólánc használata.

Téligumi és hólánc használata Luxemburgban:

Nem kötelező Luxemburgban a téligumi használata, de tilos az, hogy a meghajtott tengelyen téli gumi legyen, a másik tengelyen nyári gumi. Tehát vagy téli, vagy nyári az autón.

Téligumi és hólánc használata Olaszországban:

Az Aosta-Völgyben októbertől áprilisig kötelező. A sípályákra vezető utakon kötelező a téligumi és a hólánc használata.

Téligumi és hólánc használata Svájcban:

Svájcban szükséges az útviszonyoknak megfelelő felszerelés, így én azt mondom kell a téligumi Svájcban. Ha valaki Svájcban a nyárigumi miatt okoz balesetet, esetleg elakad és ezzel akadályozza a forgalmat, az komoly bírságokra számíthat. Javaslatom, hogy hólánc Svájcba utazáskor is legyen nálunk.

Táligumi és hólánc Szerbiában:

November és április közt ha az időjárási viszonyok megkívánják, kötelező a téligumi és a hólánc.

Téligumi és hólánc Felvidék / Szlovákiában:

Ha az időjárási és útviszonyok megkívánják, legalább 4 miliméter mély téligumi használata kötelező. Mivel nem tudni, hogy az időjárási viszonyok mikor kívánják ezt meg, célszerű elindulásnál a téligumi használata. Hólánc szükséges. A 3.5 tonna felett november 15 és április 30 közt időjárástól függetlenül kötelező.

Téligumi és hólánc Szlovéniában:

November 15 és április 15 közt minimum a meghajtott tengelyen kell a téligumi, 5 centiméternél nagyobb hó esetén a hólánc kötelező.

Téligumi és hólánc használata Finnországban, Lettországban, Litvániában, Észtországban:

Decembertől kötelező minden járművön a téligumi, hólánc kellék kell legyen.

Téligumi és hólánc Svédországban, Norvégiában:

Belföldieknek kötelező a téligumi és a hólánc. Itt azonban szinte mindenki szöges abroncsot használ télen, ezért utazást téligumi és hólánc nélkül ezekbe az országokba ne tervezzünk.

Téligumi és hólánc használata Belgiumban, Dániában, Hollandiában, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Oroszországban:

Aki ezekbe az országokba tervez utazást, annak tudnia kell, hogy nem kötelező a téligumi, de ne induljanak el anélkül. Hóláncot is érdemes tartani az autóban.

Az útnak indulóknak azt szem előtt kell tartani, hogy pl. ha Hollandiában nem is kötelező a téligumi, ha Ausztián át utazik valaki, akkor már kötelező a használata az osztrák szabályok miatt.

Készítette: Honlap készítés: www.webshop-center.hu
© 2011 Interland. All Rights Reserved.