Ausztriában, Tirolban, Németországban, vagy Svájcban mikortól kötelezõ a téligumi és a hólánc?

Mindenek elõtt egy személyes vélemény. Télen téligumi, nyáron nyárigumi. Érdemes szem elõtt tartani, hogy 7 fok alatt ajánlott a téligumi használata. A jó minõségû téligumi teljesen másképp reagál a hidegre és a hidegben, mint a nyárigumi, ami nem csak a fogyasztásban jelentkezik, de a biztonságos közlekedésben is. A nyári gumiabroncsok anyaguk miatt rideggé válnak a hidegben és hasonlóan viselkednek, mintha télen mi kemény merev talpú cipõben, esetleg fapapucsban lépnénk a havas, deres útra. Bár a következõkben azt írjuk le, hogy hol és mikortól, azaz melyik országokban kötelezõ a téligumi, illetve a hólánc használata, de ettõl függetlenül véleményem szerint mindenki a saját biztonsága érdekében használja a téligumit. A télen utazóknak javaslom, hogy hólánc attól függetlenül legyen az autóban, ha az valamelyik országban nem kötelezõ.

Téligumi és hólánc használata Magyarországon:

Magyarországon a téligumi használata nem kötelezõ, ugyanakkor találkozhatunk olyan útszakaszokkal, ahol tábla jelzi a hólánc esetlegesen kötelezõ használatát. Ezt érdemes komolyan venni, ugyanis a biztosító egy ilyen szakaszon történõ baleset esetén nem fog egyszerûen fizetni. 

Téligumi és hólánc használata Ausztriában:

Ausztriában november 1 és április 15 között kötelezõ a téligumi használata, aminek profilmélysége el kell érje a 4 milimétert. Hólánc kötelezõ tartozéka kell legyen ebben az idõszakban az autóknak. Ausztriában sok helyen táblák jelzik az esetlegesen szükséges hólánc használatot. Tirolba véletlenül sem induljon el senki megfelelõ téligumi és hólánc hiányában. Ausztriában nagyon kemény büntetések járnak ha nincs téli gumiabroncs az autón, illetve ha nincs bent hólánc, a biztosító természetesen nem fizet az így balesetbe keveredõnek. Ha nincs téligumi, a bírság mellett a rendõr nem engedi tovább az autót

A 3,5 tonna össztömeg feletti jármûveknél minimum azon a tengelyen, ami hajtott hajtott, kötelezõ a radiál abroncsok esetén 5miliméter, diagonál abroncsoknál 6miliméter profilmélységû téligumik használata. A gépkocsiban ebben az esetben is kötelezõ hóláncot tartani.

Téligumi és hólánc használata Németországban:

Németországban a jeges, havas úton nyárigumival közlekedõk 15.000 forint környékén számíthatnak büntetésre, aki amiatt akadályozza a forgalmat, hogy nem tud haladnia a havas úton a nyárigumi miatt, az 30.000 forintnak megfelelõ büntetésre számíthat. A hólánc használatát táblák jelzik, ezért a Németországba utazók is tartsanak az autóban hóláncot. A minimális profilmélység 1,6miliméter kell hogy legyen. Tehergépkocsik és autóbuszok esetében elegendõ a meghajtott tengelyre téligumit szerelni.

Téligumi és hólánc Csehországban:

Csehországban a 3,5 tonna össztömegnél nagyobb gépjármûvek esetén, legalább a hajtott tengelyen, minimum 6miliméter profilmélységû téligumi használata kötelezõ november 1 és április 30 közt azokon az útszakaszokon, ahol ezt táblák jelzik. A hólánc kötelezõ használatát is táblák jelzik.

Téligumi és hólánc Franciaországban:

Franciaországban nem kötelezõ a téligumik használata. A hóláncnak kötelezõ tartozéknak kell lennie, de használata csak a jelzett útszakaszokon kötelezõ.

Téligumi és hólánc Horvátországban:

Horvátországban vagy négy évszakos gumik, vagy a hajtott tengelyen a téligumik használata téli idõszakban kötelezõ. Ha jeges, vagy 5 centimétert eléri az úton a hó vastagsága, kötelezõ a hólánc használata.

Téligumi és hólánc használata Luxemburgban:

Nem kötelezõ Luxemburgban a téligumi használata, de tilos az, hogy a meghajtott tengelyen téli gumi legyen, a másik tengelyen nyári gumi. Tehát vagy téli, vagy nyári az autón.

Téligumi és hólánc használata Olaszországban:

Az Aosta-Völgyben októbertõl áprilisig kötelezõ. A sípályákra vezetõ utakon kötelezõ a téligumi és a hólánc használata.

Téligumi és hólánc használata Svájcban:

Svájcban szükséges az útviszonyoknak megfelelõ felszerelés, így én azt mondom kell a téligumi Svájcban. Ha valaki Svájcban a nyárigumi miatt okoz balesetet, esetleg elakad és ezzel akadályozza a forgalmat, az komoly bírságokra számíthat. Javaslatom, hogy hólánc Svájcba utazáskor is legyen nálunk.

Táligumi és hólánc Szerbiában:

November és április közt ha az idõjárási viszonyok megkívánják, kötelezõ a téligumi és a hólánc.

Téligumi és hólánc Felvidék / Szlovákiában:

Ha az idõjárási és útviszonyok megkívánják, legalább 4 miliméter mély téligumi használata kötelezõ. Mivel nem tudni, hogy az idõjárási viszonyok mikor kívánják ezt meg, célszerû elindulásnál a téligumi használata. Hólánc szükséges. A 3.5 tonna felett november 15 és április 30 közt idõjárástól függetlenül kötelezõ.

Téligumi és hólánc Szlovéniában:

November 15 és április 15 közt minimum a meghajtott tengelyen kell a téligumi, 5 centiméternél nagyobb hó esetén a hólánc kötelezõ.

Téligumi és hólánc használata Finnországban, Lettországban, Litvániában, Észtországban:

Decembertõl kötelezõ minden jármûvön a téligumi, hólánc kellék kell legyen.

Téligumi és hólánc Svédországban, Norvégiában:

Belföldieknek kötelezõ a téligumi és a hólánc. Itt azonban szinte mindenki szöges abroncsot használ télen, ezért utazást téligumi és hólánc nélkül ezekbe az országokba ne tervezzünk.

Téligumi és hólánc használata Belgiumban, Dániában, Hollandiában, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Oroszországban:

Aki ezekbe az országokba tervez utazást, annak tudnia kell, hogy nem kötelezõ a téligumi, de ne induljanak el anélkül. Hóláncot is érdemes tartani az autóban.

Az útnak indulóknak azt szem elõtt kell tartani, hogy pl. ha Hollandiában nem is kötelezõ a téligumi, ha Ausztián át utazik valaki, akkor már kötelezõ a használata az osztrák szabályok miatt.

Készítette: Honlap készítés: www.webshop-center.hu
© 2011 Interland. All Rights Reserved.