Mikrobusz és sofõrszolgálat bérlés akár a Belgiumi Leuvenbe

Mikrobuszainkat sofõrszolgálattal is bérelheti Belgiumba

Belgium útvonal, utazás, térkép, autópálya díj

Július végén három éjszakás szállást, négy napos kirándulást terveztünk mikrobuszunkkal Belgiumba, Leuvenbe. Utazásunk folyamán Passaunál léptünk át Ausztriából Németországba. Passautól Nürnbergig nagyon jól járható autópályán haladtunk, azonban Nürnbergtõl Frankfurtig nagyon nehezen volt járható az autópálya, a rengeteg autó, a dugók, stauok nagyon lelassították az utazásunkat. Mikrobuszaink rendelkeznek autópálya díjjal Ausztria és Magyarország területére, így a kirándulás folyamán azt nem kellett megvennünk, egyébként a minimum 10 napos osztrák autópálya matrica 10 euro, azaz 2800 forint körül van, a magyar minimum 10 napos autópálya díj is e körüli összeggel számolható.

Frankfurt után Köln irányába haladtunk tovább. Kölnt nem érintettük, azt megelõzõen Aachen felé vitt tovább navigációnk és itt, Aachen mellett léptünk át Németországból Hollandiába. Hollandiában kb. 20 kilométert haladtunk. Hollandián Maastricht felett Heerlen, Geleen térségén utaztunk át, az érintett útvonalon az autópályán csak egy benzinkutat találtunk.

Hollandiát elhagyva Genk, Zonhoven, Lummen térségében haladtunk, itt vezetett útvonalunk egészen célunkig, Leuvenig. Belgium és Hollandia területén egyébként nincs autópálya díj.

Utazásunkat, kirándulásunkat Leuvenig a google térképen terveztük meg. Az útvonal hossza 1550 kilométer volt, aminek menetideje bõséges pihenõkkel 18 óra lett.

Belgium szállás

Belgiumba, Leuvenbe este 8 óra körül érkeztünk meg. Szállást nem foglaltunk, ami akkor kezdett számunkra kissé aggasztónak tûnni, amikor láttuk, hogy Leuvenben hatalmas nyárköszöntõ rendezvény van. Indulás elõtt kinéztük szállásunknak a Martin’s Kloostert, de egyszerûen sehogyan sem sikerült autóval megközelítenünk a kolostor hotelt. Leuvenben nagyon szûk utcák vannak és nagyon kevés a parkolási lehetõség normál esetben is, most, hogy fesztivál volt a városban lehetetlen volt autóval ott megállni, ahol szerettünk volna. Végül sikerült megtalálni a Martin’s Klooster hotelt, de sajnos nem volt szabad szobájuk.

A hotel recepciósa rögtön ajánlott egy másik hotelt a közelben a Mercur Leuven Center Hotelt. Mivel a Martin’s Hotel Leuven városának központi helyén egy XIII. századi épületegyüttes részeként helyezkedik el, rögtön le is foglaltuk ott a következõ két éjszakára szobánkat.

A Merkur Hotel is egy kellemes hotel, szintén központi helyen fekszik.

Belgium, Leuven kirándulás, turizmus

Autóval nagyon nehézkesen lehet parkolni Leuvenben. Mindenütt fizetni kell a parkolásért hétfõtõl szombat este 9 óráig. A parkolás díja 1.80 euro óránként. Kényelmetlen volt, hogy minden órában kellett parkolójegyet venni, egyszerre több órára nem adtak a parkoló automaták jegyet. A hoteleknek egyébként van ingyenes mélygarázsa, azonban oda csak két méternél alacsonyabb autóval lehet leállni.

Leuven nagyon jó hely, a városban kb. 50 kávézó és étterem van. Gyalog minden percek alatt elérhetõ. Az éttermek és kávézók a délelõtti nyitástól az éjszakai zárásig folyamatosan tele vannak.

Specialitás a halfélékbõl készült ételek, kagyló. Sárgarépából készült levest, amiben garnéla, vagy hal van, mindenütt specialitásként kínálnak. Specialitásuk, hogy a kagylót jó sok hagymával megfõzik, ehhez például fokhagyma szószt tesznek külön kis tányérban. A kagylót ebbe lehet mártogatni, mellé sült krumplit tálalnak. A kagylót egyszerûen abban az edényben hozzák ki, amiben megfõzik. Ez az étel nem csak érdekesen van tálalva, de finom is. Egy adag 1.2 kilogram kagylóból készül.

Nagyon finoman készítik a nyulat, étlapjukon megtalálható a lóból készített étel is. Belgium söreit érdemes megkóstolni annak is, aki nem sörös, 300 félébõl lehet válogatni. Söreik erõsek, nem számít ritkaságnak a 8.5%-os sem. Egyébként Leuvenben készítik a Sella Artoist is. Annak ellenére, hogy a belga csokikat dicsérik, nem okoztak nekem maradandó élményt.

Leuvenben aki nem sétál, az kerékpárral közlekedik. Kerékpárok mindenütt megtalálhatók a városban. Aki bérel, az felvesz egy kerékpárt, elteker vele valameddig, leteszi és megy tovább. Sok helyen látni olyan kerékpárt, ami szemmel láthatóan már kiszolgált, defektes, leesett a lánc, stb… de találtunk a városon keresztül húzódó folyóba dobva is néhányat.

Aki Belgiumban, Leuvenben jár, érdemes megnéznie a Szent Péter Bazilikát.

A Martin’ Klooster Hotel és környéke rendkívül szép és látványos. A hotel a XIII. században kolostorként mûködött, mellette jobbról és balról egy-egy román stílusú templom található. A két templom közt van a Martin’ Klooster Hotel a gyönyörû udvarával. Az egyik templom közvetlenül kapcsolódik a kolostor hotelhez, a hotel és a templom közt lévõ zárt udvar, illetve az ott található helységek valamikor gazdasági funkciót tölthettek be. Ma itt található a kultúrház. A hotel és környékének minden utcája macskakövekkel van kirakva.

Leuvenben sok szép régi épület van, érdemes körbenézni a városban.

Belgium, Leuven idõjárás

Belgium, Leuven idõjárása kellemes. Kirándulásunk alatt azt figyeltük meg, hogy mindenki esernyõvel jár. Belgiumban egyik pillanatról a másikra hatalmas esõ tud kerekedni, tehát érdemes az esõre készülni.

Belgium, Leuven fizetõeszköz, pénznem, árak

Belgium fizetõeszköze, pénzneme az euro. A dízel üzemanyag 1.60 euro körül van. A kávé, kóla 2.25 euro körül mozog. Bolognai spagettit 11 euroért kapunk, a kagyló 20 euro felett van. Egy pohár Stella 2.20 euro, egy üveg Orval 4.20 euro. A hotelek 90-100 euro/fõ/éj árban mozognak. A hotelekben csak reggeli van. Mivel Leuven tele van gyalog is könnyen elérhetõ éttermekkel, ezért ez nem jelent kellemetlenséget.

Készítette: Honlap készítés: www.webshop-center.hu
© 2011 Interland. All Rights Reserved.