Bulgária: hotel? Aranypart? Golden Sands? Aranyhomok? Szállás, apartman, nyaralás!

Bulgária, Aranypart: útvonal, utazás, térkép, autópálya díj

Szeptember 25-én indult csoportunk Bulgáriába az Aranypartra, ahol október 10-ig voltunk. Bulgária Várna, illetve a Várnától kb. 15 kilométerre lévő Golden Sands egy nap utazást igényel. Budapesttől kb. 1200-1350 kilométer, attól függően, hogy ezt a gyönyörű és pezsgéssel teli helyet  Szerbia, vagy Románia felöl közelítjük meg.

Mi kiutazáskor Szerbia felöl érkeztünk, ami kilométerben hosszabb, de nekünk mikrobusszal utazóknak mindenképpen kényelmesebb volt, ugyanis az utolsó körülbelül 300 kilométer kivételével végig autópályán tudtunk utazni. Budapest-Aranypart (Várna) Szerbián keresztül körülbelül 1300 kilométer volt. A Szófiáig tökéletesen tudtunk haladni, az azt követő útszakaszt ha összességében kellene értékelnem, a 10-es skálán 5 pontot kapna. Persze nem lehet a legjobb autópálya szakaszokat sem összehasonlítani a nyugaton, vagy Magyarországon megszokott autópályákkal, de az autós utazásra az útvonal abszolút alkalmas. Magyarországon a legkisebb autópályadíj a 10 napos, aminek ára kb. 3000 forint.

Mikrobuszaink rendelkeznek éves pályadíjakkal, így a magyar autópályadíjakkal nem kellett foglalkoznunk, egyébként az egy hónapos magyarországi autópályadíjat lett volna szükséges terveznünk, mivel az gazdaságosabb egy 10 nap feletti felhasználás esetén.

Szerbiában nincsen sem ablakra ragasztható autópálya matrica, sem a nálunk megszokott „elfelejtettem mikor vettem meg” autópálya díj. Szerbeknél fizetős kapunk vannak, náluk az autópálya díj személyautóra (természetesen a mikrobusz is ide tartozik) kb. 8-10 euró. Mielőtt tankolna valaki a szerbeknél, feltétlenül kérdezze meg, hogy fizethet-e euróval. Véleményem és tapasztalatom szerint nem kell váltani a szerbek fizetőeszközére. Tökéletesen alkalmas az euró. Nizs-ig megálltunk kétszer tankolni, pont egy OMV kút volt az, ahol nem fogadták el az eutót. Egyébként tapasztalatom szerint korrekten számolnak át. Náluk egy liter gázolaj kb. 400 forint. A szerbek felé történő utazást, illetve ezt az útvonalat többen nem szeretik a határon való átjutás miatt. Mi a magyar-szerb határt Tompánál kb. 12 perc alatt átléptük, mind a magyar ellenőrzés, mind a szerb ellenőrzés gyorsan megtörtént.

Bulgáriába belépve közvetlenül a határon lévő Schell kútnál vettük meg a Bulgár autópálya matricát. Az autópálya díj Bulgáriában 7 napos, vagy 30 napos. A 30 napos autópálya díj kb. 30 leva, ami kb. 4500 forintnak megfelelő összeg. Bulgáriában egyébként leva-ban kell gondolkodni, nem szeretik az eurót. Én azt javaslom, hogy egy tankolásra és az autópálya díjra elegendő leva mindenképp legyen az utazás alkalmával a zsebünkben. Aki még nem járt Bulgáriában, annak azt tudom javasolni, hogy egy papír alapú tervet mindenképpen nyomtasson ki, mert a navigációkra feltöltött útvonal programok tudnak érdekességeket mutatni. Egyébként az utazás, az útvonal Bulgária Aranypartra egyszerű.

Haza utunk Románián át vezetett. A Bulgár román határ átlépésekor 2 eurot kellett fizetnünk. Románián át nincsenek fizetős útszakaszok, sem autópályák. Bulgária Románián át egy elég sűrűn lakott településeken át vezető úton érhető el. Most mindenütt útépítések folynak, ami nehezítette az utazást, de várhatóan jól járható útvonal lesz ez, ha elkészülnek a most építés alatt lévő utak.

Bulgária, Aranypart: szállás, hotel, apartman

A szállásunk, a hotel az Aranyparton a „Golden Central Beach”-től kb. 400 méterre volt. Egy remek, négy csillagos hotelt sikerült találnunk all inclusive ellátással.

A Bulgária Aranyparton lévő hotel All Inclusive ellátást biztosított a 9 fős csoportunk számára a bulgár, „helyi” italokból és természetesen a szálloda ételeiből. A szálloda tökéletesen felszerelt hotel. Kiérdemelte a 4 csillagot. Hotelünk saját fedett benti medencével, szaunákkal, kültéri medencével gyerekek és felnőttek számára, nem utolsó sorban a kedves és segítőkész személyzettel egyszerűen tökéletes. A szezon az Aranyparton június, augusztus, ugyanakkor érdemes szezon előtt és után is eljönni az Aranypartra, áprilistól júniusig és szeptembertől október első hetéig. Igaz, hogy október elsején már zárnak az Aranypart felé megtalálható üzletek és boltok, de az időjárás még tökéletes és nem utolsó sorban az árak ilyenkor jóval barátságosabbak a szállások terén. A szezon az Aranyparton nagyon nyüzsgő élettel jár, tehát a szórakozást keresőknek mindenképpen tudom ajánlani. Szezonon kívül jóval nyugodtabb, csendesebb az Aranypart, ez már tökéletes a sziesztára. Szezonban egy dupla ágyas superior szoba emeletes ággyal gyerekeknek kb. 130-150 leva, szezonon kívül ezt kb. 70-80 leva-ért kínálják a hotelek. Természetesen helyismeret és kapcsolat esetén ez az ár tovább finomítható. Egy leva egyébként kb. 140-150 forintot ér.

Bulgária, a Fekete Tenger tökéletesen alkalmas gyerekekkel történő nyaraláshoz is. Remek és abszolút szervezett az animátor gárdákkal találkoztam a különböző hotelekben, akik nem csak a gyerekekkel, de a hétköznapi forgatagból kiszakadó felnőttekkel is megtalálják a hangot. A hotelekben nem kell az animátorokat keresni, ők önállóan invitálnak a különböző szabadidős programokra. Az animátorok és a hotel alkalmazottai is beszélik a német, angol, bulgár és orosz nyelvet. A franciával is bátran lehet próbálkozni, sokan beszélik. Abban a hotelben, ahol mi laktunk közel 3 hetet, az animációk angol és német nyelven történnek. Egy dolgot tartok nem megfelelőnek a szállásunk esetében, ez a fizetős szauna, amit szerintem egy teljes ellátást biztosító 4 csillagos szálloda nem szabadna, hogy ne tegyen ingyenessé. Egyébként a szauna használata papíron fél óránként 6 leva, ami a valóságban lehet akár 5 leva is… Az All Inclussive ellátás egyébként jellemző az összes Aranypart hotelre úgy, mint az, hogy a szaunáért fizetni kell. Az Aranyparton közvetlenül kb. 70 hotel van, amiknek egy jó részét az ott töltött közel 3 hét alatt végiglátogattam.

Bulgária: Aranypart kirándulás, turizmus

Erről talán sokat nem kellene írnom. Ide egyszer el kell jönni! Aztán még egyszer. Az Aranypart ingyenes. Azt javaslom az ide utazóknak, hogy naptejjel készüljenek még októberben is. Itt október első hetében 35 fokos hőség is lehet. Bulgária Aranypart. Aranyló homok, kánikula, sós párával dús levegő.

Javaslom, hogy az ide utazás alkalmával hozzon mindenki napernyőt, matracot, vagy plédet, törülközőt. A parton lévő napernyők és nyugágyak számomra indokolatlanul drágák. Azaz nem lehet használni ingyenesen ezeket csak 2 nyugágy plusz napernyő kb. 20-30 leva áron. Egy mikrobuszban Bulgáriáig tökéletesen elférnek ezek is. Az Aranypartot tudom ajánlani a pörgést kedvelő fiataloknak és a nyugalmat kereső idősebbeknek is egyaránt.

Érdemes kipróbálni a tengert hajóról is. Egy főre egy 4 órás hajóút pezsgővel, harapni valóval a szállodától induló külön busszal kb. 20-30 leva.

Az euró az a pénznem, amit érdemes hozni átváltásra. Az eurót 1.80 leva körül váltják a hotelekben, de a hoteleken kívül, hivatalos pénzváltó helyeken 1.94 körül mozog. Nem nagyon érdemes az utcán váltani, mert könnyen hamis leva-t kap az ember az euróért cserébe. Bulgária Várna és az Aranypart üzletágat kínál a rendszerváltással forgalomból kivont régi leva-k eruro-ra való cseréléséhez, tehát utcán senki ne váltson. Ha dombor nyomott bankkártyát hozunk magunkkal, arról a forintot egyszerűen átváltja a bank leva-ba. Útlevél nem feltétlen szükséges az utazáshoz, elegendő a személyi, de én azt javaslom, hogy útlevéllel induljon mindenki útnak.

Az Aranyparton az egyik 5 csillagos hotel partszakaszán csak a „mazohistáknak” ajánlom a bárok használatát. Nagyon nem intelligens kiszolgáló személyzet gigantikus árakkal. Ennyi. Nagyon jól adják elő a dolgot, ugyanis elgyalogol a pincér a tenger partjáig, hogy megkérdezze ki mit fogyaszt, de ezzel bezárul a szolgáltatás. Itt kértem egy sört és megkérdeztem van-e kicsi Lavazza kávé. A pincér közölte, hogy nincs Lavazza, erre kaptam „előzékenyen” egy jó hosszú Nescaffe-t. Természetesen számla nélkül szépen felszolgálta a hölgy a nem kért kávét és a kért sört 9 leva-ért. Az Aranyparton egyébként túlnyomórészt „megfáradt” pincérek dolgoznak mindenütt szemtelenül merész árakkal. Az Aranypart bejáratánál van a Bier König nevű vendéglő, ahol nagyon jópofán német zene szól, trabant van kialakítva sörcsapolóval a német vendégek kedvére, de talán ennyi. Itt ihatatlan a kávé és mogorva a személyzet. Ha az Arany parton hideget inna az ember, ajánlom a bejárat környékén található boltot, ahol hűtött sör, napolaj, cigaretta, üdítő, szóval minden kapható korrekt kiszolgálással, korrekt árakkal. Az Aranypart felé vezető úton tudom ajánlani a The Coctail’s Bar-t. Nagyon jó! Korrekt árak, profi kiszolgálás! Mirkó egy jó fej fiatal srác, „koktél men”, vérbeli pincér! Próbáld ki, hogy Te is megtudd!

Bulgária: Aranypart időjárás

Októberben is 30 fok! Rendkívül meleg, párás az idő. Javaslom, hogy torokfájásra hozzon mindenki magával immunerősítőt. A sós tenger párás levegőjét könnyen megérzi a nyaraló a manduláin. A törölköző és a fürdőruha szeptemberben, októberben biztosan nehezen szárad a hotel erkélyén. Egyébként a megfázás érzetet könnyen tudja a turista kezelni a The Coctail’s Bar mellett egy kis szaunával és a gyógynövény teákkal, ami minden hotel All Inclusive ellátásának kelléke. Citromot kérni kell, méz van.

Bulgária: Aranypart fizetőeszköz, pénznem, árak

Mint már írtam, Bulgária Aranypart fizetőeszköze a leva. A hotelekben egy kávé 2.50 leva, egy sör 3 leva. A The Coctail’s Bar-ban egy remek Lavazza 1.50 leva. Egy közepes radler 2.50 leva, 2 jó koktél de igazán jó, 10 leva. Ajándékok vásárlására ajánlom bármelyik élelmiszer boltot. Itt a rózsa illatú tusfürdőtől a rózsa lekvárig minden megvehető. A tusfürdő kb. 4 leva, a méz és lekvár 3 leva, a bulgár borok 5-20 leva között mozognak.

Feltöltés alatt…

Készítette: Honlap készítés: www.webshop-center.hu
© 2011 Interland. All Rights Reserved.